Nederlands pensioenstelsel staat wereldwijd weer op nummer 1
Na zeven jaar staat het Nederlandse pensioenstelsel op nummer één, dat blijkt uit de jaarlijkse Global Pensioen Index van adviesbureau Mercer. Door deze positie heeft Nederland de internationale A-status teruggekregen. In de Global Pension Index worden pensioenstelsels van meer dan 30 landen getoetst op toereikendheid, duurzaamheid en integriteit.
Top drie Global Pension Index
Dit jaar scoort Nederland 80,3 punten en passeert het Denemarken met 0,1 punt verschil. Denemarken staat op de tweede plek en mag dit jaar ook de A-status voeren. Finland staat op de derde plek en komt zo voor het eerst in de top drie. In het onderzoek neemt men de volledige pensioenstelsels onder de loep. Hierbij gaat het om door de overheid gefinancierde en zelf gespaarde pensioenen, economische groei, overheidsschulden, maar ook eigen spaargeld en woningbezit van deelnemers.
Balans tussen toereikendheid en duurzaamheid
Auteur en Senior Partner van Mercer Australia Dr. David Knox geeft aan dat het startpunt is om te zorgen voor een wereldklasse pensioensysteem. Hij benadrukt hierbij de juiste balans tussen toereikendheid en duurzaamheid. “Het is een uitdaging waar beleidsmakers mee worstelen, een systeem kan bijvoorbeeld zeer genereuze voordelen voor de korte termijn bieden, maar kan hierdoor nooit duurzaam zijn. Aan de andere kant kan een systeem dat duurzaamheid over meerdere jaren nastreeft juist bescheiden voordelen bieden. De vraag die we hierbij stellen is: wat is de juiste balans?”
Robuust systeem
Paul van der Heide: “Het Nederlandse pensioenstelsel is dermate goed dat het een rentedaling naar bijna nul procent én een aandelencrisis in 2008 zeer goed heeft doorstaan. Gemiddeld is de dekkingsgraad niet onder de 95 % gekomen voor pensioenen die gemiddeld pas over 20 jaar hoeven te worden uitgekeerd. Naar onze mening een fantastisch robuust systeem! Dat onze beoordeling nog beter is dan Denemarken is beslist een medaille waard. Denemarken heeft een beter toegankelijk systeem, maar het wordt minder solide gefinancierd.”
Solide financiering
“In solide financiering blinken we uit, hoewel de gemiddelde Nederlander door de berichtgeving over dekkingsgraden wellicht anders vermoedt. Dat vinden wij zonde, want als u ziet welke impact de economische ontwikkelingen de afgelopen tien jaar hebben gehad, is het een wonder dat we nog steeds aan een dekkingsgraad van bijna 100 procent zitten. Dit is mede bereikt doordat de pensioenen niet zijn geïndexeerd. Een vervelende bijkomstigheid voor mensen die met pensioen zijn, maar dit feit heeft de pensioenuitkeringen wel solide gehouden.”
Bron: ANP