Rente Staffels PPI

Rente Staffels PPI

Voortkomend uit het besluit nr. 2017-7168 dat onlangs in de Staatscourant is gepubliceerd, mogen PPI’s vanaf begin dit jaar ook gebruik maken van een lagere rente dan 3% om de DC-premies te berekenen. Deze rente moet gebaseerd zijn op marktrenteproducten van de verzekeraar met wie de PPI een samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten.

Premiepensioeninstellingen (ppi’s) mochten tot voor kort hun premies alleen baseren op staffels die uitgingen van een rente van 3% of 4%. Door de gedaalde rente werd het steeds moeilijker een pensioen op te bouwen dat vergelijkbaar is met een db-regeling die een veel lagere rente hanteert bij het vaststellen van de premie. Vorig jaar mochten verzekeraars al verzekerde dc-regelingen aanbieden waarbij de premie was gebaseerd op de premie van een db-middelloonregeling.

De verwachting is dat deze maatregel de weerstand van bonden tegen de overgang naar dc-regelingen kan wegnemen, omdat de werkgevers kunnen laten zien dat ze evenveel premie betalen als bij de huidige middelloonregeling.

Tevens is in dit besluit een wijziging opgenomen voor de eventtoetsen. Deze zijn nu meer algemener omschreven. Wanneer bij een eventtoets blijkt dat er te veel premie is ingelegd kan deze voortaan niet alleen aan de verzekeraar, maar ook aan de werkgever vervallen.

Bron: zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2017-4421.html

Nieuwsflits nr. 5, 31 januari 2017